Salut i drogues

El 26 de juny de l’any 1987, es decideix dedicar un dia internacional a la lluita contra les drogues; i 茅s per aix貌 que avui fem 猫mfasi en el tema. El consum i el tr脿fic de drogues constitueixen una amena莽a per a la salut. Es calcula que cada any 210 milions de persones consumeixen drogues, i d’elles, en moren 200.000.

Pot semblar que consumint drogues t’envoltes en un m贸n meravell贸s, sentint euf貌ria, sensaci贸 de seguretat, excitaci贸, relaxament, plaer, benestar… Quan tot aix貌 s’acaba, les sensacions s贸n totalment contr脿ries i generen problemes greus de salut com l鈥檃ngoixa, la paranoia, la depressi贸, la manca d’atenci贸, la p猫rdua de mem貌ria, els problemes cardiovasculars, les infeccions per  malalties de transmissi贸 sexual, la probabilitat de patir accidents, entre d鈥檃ltres. A m茅s a m茅s, d鈥檈ntre tots aquests riscos, el que 茅s realment important 茅s que generen addicci贸 i, juntament amb l’abstin猫ncia, augmenten els riscos de patir les esmentades conseq眉猫ncies.

Un altre punt a tenir en compte s贸n els problemes en les relacions socials del consumidor. Es poden produir allunyaments amb les persones m茅s properes fins a la p猫rdua d鈥檃mics, familiars directes, parents鈥

En la seg眉ent taula amb dades de Catalunya de 2017, trobem que els m茅s joves han incrementat el consum de tabac respecte l鈥檃ny anterior i aix貌 茅s preocupant, ja que els menors comencen a consumir drogues m茅s aviat. Aix铆 mateix, el consum en adults es mant茅 si fa o no fa sobre les mateixes xifres.

Font: Idescat

Pel que fa a les persones que es troben en tractament per drogodepend猫ncies, observem que s贸n els homes els que m茅s consumeixen amb difer猫ncia respecte a les dones. L鈥檃lcohol segueix sent la droga m茅s consumida per la poblaci贸. Tamb茅 impacta que respecte al tabac, que 茅s de les drogues m茅s consumides per la poblaci贸, molt poca gent es troba en tractament de deshabituaci贸.

Font: Idescat

Recollint els resultats de les estad铆stiques, cal donar import脿ncia a les drogues m茅s consumides habitualment per la poblaci贸; tant en els joves com en els adults, que s贸n l’alcohol i el tabac.  脡s important treballar tant en la prevenci贸, en els joves, per evitar que es converteixin en consumidors; com en reduir els que ja consumeixen, oferint ajuda per tots aquells que vulguin canviar els seus h脿bits..

Alguns consells que presenta l’Estrat猫gia Nacional de prevenci贸 s贸n:

  • Reduir la pres猫ncia i promoci贸 de les drogues i d’altres conductes que generen addicci贸.
  • Limitar l’accessibilitat dels menors a les drogues.
  • Promoure conductes i h脿bits de vida saludables.
  • Promoure una consci猫ncia social de riscos i danys provocats per les drogues i addiccions.
  • Reduir la injustificada percepci贸 en la societat i especialment en menors, sobre la 鈥渘ormalitat鈥 dels consums de drogues, fonamentalment de c脿nnabis i d’alcohol.
  • Desenvolupar habilitats i capacitats personals que redueixin la vulnerabilitat enfront dels consums de drogues.
  • Detectar preco莽ment i prevenir els consums de major risc (consum per part de menors, embarassades, durant la conducci贸 de vehicles鈥).

En conclusi贸, hi ha molta feina a fer per conscienciar a la poblaci贸 del gran perill que les drogues suposen per a nosaltres i per a les persones que ens envolten.

Deixa una resposta

La teva adre莽a de correu no ser谩 publicada.